Senčila – kako izbrati najprimernejšo vrsto?

Zagotovo ne obstaja univerzalno pravilo, ki bi določalo, katero zunanje ali pa notranje senčilo je najboljša izbira za vaš dom, poslovni prostor ali pa kateri koli drug objekt. Kljub temu pa je dobro imeti pri izbiri vodilo, da je ključen razmislek o tem, kaj želimo z določeno vrsto senčila doseči oziroma zakaj ga bomo sploh potrebovali.

Obstaja več kot deset ključnih vprašanj, na katera bi si morali prav vsi temeljito odgovoriti pri izbiri senčila za svoj dom. Eno od njih je, kolikšno zatemnitev pravzaprav potrebujemo.

 

Bolj svetel ali temnejši prostor

Pri izbiri senčila se je torej dobro vprašati, kolikšno zatemnitev v prostoru sploh potrebujemo. To pomeni, ali želimo, da je prostor, kamor bomo namestili senčila bolj svetel ali bolj zatemnjen. Če senčilo nameščamo v kuhinjski prostor, potem seveda potrebujemo več svetlobe, kot če ha nameščamo v spalnico, kjer je prostor za počitek oziroma spanje.

Eno od poglavitnih vprašanj pri izbiri senčila je tudi to, ali želimo regulirati svetlobo na več načinov. Dejstvo je, da različna vrsta senčil ponuja uravnavanje svetlobe na več načinov, in to v najrazličnejših stopnjah. Z roloji za okna ali pa z notranjimi zatemnilnimi žaluzijami lahko povsem zatemnimo prostor. Po drugi strani pa nam na primer pliseji omogočajo različne stopnje prepuščanja svetlobe, in sicer glede na izbor propustnosti svetlobe.

Senčila –  kako izbrati najprimernejšo vrsto?

 

Učinkovita zaščita pred poletno vročino

Če z izbiro senčila predvsem želite učinkovito preprečevati, da bi vroč zrak v poletnem času prehajal iz zunanjosti v vaše prostore, potem potrebujete takšna senčila, ki vam bodo omogočala dobre toplotne izolativne lastnosti.

Za omenjeno so najbolj primerna zunanja senčila, ki poskrbijo za odlično zaščito, in to ne samo pred direktnimi sončnimi žarki, ampak tudi učinkovito preprečujejo pregrevanje stekel.

 

Zunanji ter notranji roloji delujejo kot toplotni izolatorji

Ne nazadnje pa se pri izbiri senčila vprašajte tudi, koliko vam je pravzaprav pomembno, da poleti ter pozimi privarčujete z energijo. Zlasti zunanji ter notranji roloji delujejo kot učinkoviti toplotni izolatorji.